În fiecare an, la data de 2 iunie, este sărbătorită Ziua Națională pentru Adopție, instituită prin Legea nr. 21/2014.
Un număr de 1.389 de copii au fost adoptați în 2023 (sentințe definitive), din care 1.377 de copii au fost adoptați conform procedurii adopției naționale și 12 copii au fost adoptați conform procedurii adopției internaționale. Totodată, numărul persoanelor/familiilor atestate ca apte să adopte la sfârșitul anului 2023 a fost de 3.182, din care 3.119 persoane/familii atestate ca apte să adopte pe procedura adopției naționale și 63 de familii atestate ca apte să adopte pe procedura adopției internaționale, conform datelor cuprinse în Raportul ANPDCA publicat în Monitorul Oficial, partea a III-a, nr, 201/5 iunie 2024, aflat pe site-ul https://copii.gov.ro/.
În România, este reglementată și recunoscută doar adopția cu efecte depline, aceasta fiind definită drept operațiunea juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului. Instanța judecătorească de la domiciliul copilului este competentă să se pronunțe cu privire la deschiderea procedurii de adopție a unui copil, dacă constată că toate demersurile privind reintegrarea/integrarea copilului în familia sa biologică au eșuat și apreciază că adopția este în interesul copilului.
În ceea ce privește adopția internațională, România a ratificat Convenția de la Haga asupra protecției copiilor și cooperării în materia adopției internaționale, prin Legea nr. 84/1994. Autoritatea centrală română în materia adopției internaționale este Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). ANPDCA primește cererile de adopție internațională și este autoritatea competentă să exprime acordul de continuare a procedurii de adopție și să elibereze Certificatul de conformitate, conform art. 17 lit.c și respectiv art. 23 din Convenția de la Haga, notează site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, https://copii.gov.ro/.
Proiectul de lege privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție a fost inițiat, în aprilie 2013, de mai mulți deputați și senatori. Conform expunerii de motive, inițiativa legislativă a avut drept obiectiv creșterea gradului de conștientizare privind realitățile cu care se confruntă copiii din sistemul de protecție socială, ale căror familii nu le pot asigura creșterea și îngrijirea adecvată și o mai bună înțelegere a nevoilor de a avea o familie permanentă, conform https://www.cdep.ro/. Printre obiectivele urmărite, cu ocazia instituirii acestei zile, se află: celebrarea familiilor adoptive; creșterea gradului de conștientizare privind situația copiilor din sistemul de protecție specială care au nevoie de familii permanente; încurajarea și promovarea adopției de către familii-persoane care doresc să devină părinți sau să își mărească familia; construirea unor colaborări și parteneriate solide și funcționale între toți actorii implicați în procesul de adopție, care să sprijine copiii și familiile lor.
La 29 octombrie 2013, Senatul a adoptat inițiativa legislativă, iar Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție la 11 februarie 2014. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul nr. 267 din 12 martie 2014 pentru promulgarea Legii nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție.
Legea, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 188/17 martie 2014, prevede ca autoritățile și instituțiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanțele diplomatice ale României, precum și alte instituții românești din străinătate să organizeze programe și manifestări de promovare a adopției dedicate acestei zile, activitățile urmând a fi coordonate de către organul de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, respectiv Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Prin ordonanța de urgență a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 1127 din 25 noiembrie 2021, s-a înființat, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), organ de specialitate al administrației publice centrale, care a preluat activitățile și atribuțiile privind domeniul protecției și promovării drepturilor copilului de la fosta Autoritate Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, care s-a desființat. Prin aducerea împreună în zona de competență a aceluiași minister a problematicii drepturilor copilului și a familiei, a devenit posibilă stabilirea unei coordonări mai bune a politicilor și strategiilor privind susținerea familiei cu cele privind drepturile copilului.
Misiunea ANPDCA este aceea de a proteja și promova drepturile copilului, astfel cum sunt ele reflectate atât în Convenția ONU privind drepturile copilului, cât și în legislația internă, asigurând respectarea acestora pe teritoriul României, prin intervenția, în condițiile legii, în procedurile administrative și judiciare privind respectarea și promovarea drepturilor copilului și ale adopției. În același timp, ANPDCA asigură monitorizarea respectării principiilor și drepturilor stabilite de legea națională și de Convenția asupra protecției copiilor și cooperării în materia adopției internaționale, ratificată prin Legea nr.84/1994 și de Convenția europeană revizuită în materia adopției de copii ratificată prin Legea nr. 138/2011, potrivit https://copii.gov.ro/. AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Andreea Preda)
Sursa articolului:https://agerpres.ro/documentare/2025/06/02/2-iunie—ziua-nationala-pentru-adoptie–1455199